Tervetuloa blogiini!

Hei! Kiva, kun saavuit blogiini. Blogi on siirtynyt uuteen osoitteeseen: matkat ja lomat

perjantai 21. tammikuuta 2011

Auringonotto ja ruskettuminen, muista nämä!


Auringonotossa on syytä maltillisuuteen. Meidän suomalaisten, useimmiten vaaleahipiäisten ihmisten on syytä välttää äärimmäistä auringossa oleskelua, jottei ihomme joutuisi alttiiksi liialliselle UV-säteilylle ja palaisi.

Maapallon ilmakehässä on noin 20 km:n korkeudella otsonikerros, joka estää auringon polttavan ultravioletti- eli UV-säteilyn pääsemästä esteettä maapallon pinnalle. Ihmisen toiminnan, saasteiden ja ympäristöpäästöjen lisääntymisen myötä otsonikerros on paikoittain ohentunut tai siihen on tullut jopa ”reikiä”. Otsoni on yksi ilmakehän tärkeimmistä kaasuista.

Haitallisen UV-säteilyn määrä ilmoitetaan YK:n suositusten mukaisesti joka puolella maailmaa samalla tavalla, käyttäen yhtä lukua eli UV-indeksiä. Sillä tarkoitetaan ihon punehtumisen kannalta merkityksellisen säteilyenergian määrää. Se on suhdeluku, joka kertoo UV-säteilyn puolen päivän aikaan. UV-indeksin arvolla 0-2 säteilyn voimakkuus on heikkoa, 3-5 kohtalaista, 6-7 voimakasta, 8-10 hyvin voimakasta, 11+ äärimmäisen voimakasta. Suojautumistarve alkaa indeksin saavuttaessa arvon 3. Voimakkaan säteilyn varoitus annetaan arvolla 6.

Aurinko paistaa voimakkaimmin keskipäivällä 11 ja 15 välillä. Kannattaa muistaa, ettei ohut pilvipeite estä UV-säteilyä. Viisas hakeutuu varjoon polttavan auringon alta. Vesi, hiekka ja lumi heijastavat UV-säteilyä ja lisäävät sen annosta. Pitkään snorklatessa on siksi suositeltavaa laittaa päälle teepaita, sillä se estää 90 % UV-säteilystä.

Säteilyltä on syytä suojautua, kun indeksi on 3 tai suurempi. Suomessa UV-säteilyn määrä vaihtelee keskitalven 0:sta kesä-heinäkuun 5-7:ään. Suosituissa lomakohteissa Välimerellä, Kanariansaarilla ja Thaimaassa indeksi on miltei aina yli 3, ja voimakkaimmillaan jopa yli kaksinkertainen Suomen kesään verrattuna. Kesäkuussa keskipäivällä saa Kanariansaarilla 7 minuutissa ja Sri Lankassa 4 minuutissa saman annoksen UV-säteilyä kuin Suomessa 25 minuutissa. Nyrkkisääntönä voidaan myös sanoa, että mitä korkeammalta zeniitistä aurinko paistaa, sitä enemmän UV-säteilyä tulee maahan.

Lapset ovat paljon aikuisia herkempiä UV-säteilyn iho- ja silmävaikutuksille. Alle 2-vuotiaat lapset pitää suojata kokonaan auringon suoralta säteilyltä. Vauvaikäisille ei suositella suojavoiteita, sillä niissä olevat kemikaalit saattavat imeytyä vauvan ihon läpi elimistöön. Yli 2-vuotiaat on suojattava vaatteilla, hatuilla ja aurinkolaseilla sekä lapsille sopivin suojavoitein. Suojavoiteiden antama suoja UV-säteilyä vastaan on vain suhteellinen, vaikutuksia hidastava. Aurinkovoidetta tulisi levittää reilu kerros ennen ulosmenoa ja lisätä uusi kerros 15-30 minuutin auringossa oleskelun jälkeen. Lisäkerroksia tarvitaan myös uinnin, ihon pyyhkeellä kuivaamisen tai hikoilun jälkeen. Aikuisten tulisi käyttää voiteita, joiden suojakerroin on vähintään 15, mieluummin enemmän. Lapsille käytetään tätäkin voimakkaampia suojakertoimia. Jos iho alkaa punottaa, olet saanut liikaa aurinkoa. Silloin on syytä väistyä viisaasti varjoon tai sisälle siestalle.

Esimerkki UV-indeksitietoja eri kohteista 10.4.2007
Kreikka, Rodos 6
Kanariansaaret, Las Palmas 9
Thaimaa, Phuket 14
Intia, Goa 14

Lähteet: Ilmatieteen laitos www.fmi.fi ja Syöpäjärjestöt www.cancer.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti